http://www.fos.su.se/~arnold/travel/asia2001/myanmar_flag.gif' rel='shortcut icon'/> Hlaing Bwer Aung: July 2014

Monday, July 21, 2014

ပင္လယ္စာပီဇာ နွင္႔ Ham+နာနတ္သီး ပီဇာ

ပင္လယ္စာပီဇာ နွင္႔ Ham+နာနတ္သီး ပီဇာ

ဒိုးအတြက္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂ်ဳံ – ၃၀၀ ဂရမ္
၂။ ေရ
၃။ Dry Yeast – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ (City Mart ဆိုင္မ်ားတြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)

၄။ နို႔မွုန္႔- အနည္းငယ္
၅။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁
၆၊ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း၁

ဒိုးလုပ္နည္း
၁။ ေရ၊ yeast၊ နို႔မွုန္႔၊ ဂ်ဳံ ၊ ဆား ေရာျပီး သမေအာင္နုယ္ေပးပါ။ ေရမ်ားသြားပါက ဂ်ဳံထပ္ထည္႔ေပးပါ။ ဂ်ဳံဒိုးသည္ အရမ္းမမာ၊ မေပ်ာ႔ အေနထားမွာရွိရမည္။
၂။ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထားျပီးမွ ဆီထည္႔ကာ ဒိုးကို နားနားေလး နုယ္ေပးပါ။
၃။ နုယ္ထားေသာ ဂ်ဳံကို အနည္းဆံုး ၃နာရီ အုပ္ျပီး ထားေပးပါ။
၄။ ထုိ႔ေနာက္ ဂ်ဳံဒုိုးံကို ထလိမ္႔တုံုးနွင္႔ အျပား ၁၀လက္မေလာက္ ေရာက္ေအာင္ လိပ္ေပးပါ။ လိပ္ေနစဥ္ တလိ္မ္႔တံုးနဲ႔ မကပ္ေအာင္ ဂ်ဳံျပားေပၚ ဂ်ဳံမွုန္႔မ်ား ျဖဴးေပးပါ။
၅။ ျပီးေနာက္ ဂ်ဳံဒိုးေဘးပတ္ပတ္လည္ကို အတြန္႔ေလးမ်ား ပံုေဖာ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဂ်ဳံကို ပံုတြင္ပါသည္႔အတုိင္း ခရင္းျဖစ္ အေပါက္ေလးမ်ားေဖာက္ေပးပါ။
ေအာက္ခံ ခရမ္းခဥ္သီးေဆာ႔လုပ္နည္း
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲ ျပဲေအာင္ ထည္႔ျ႔႔ပဴတ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး skin(အခြံ)ကို ခြာေပးျပီး နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ။
၂။ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ (နွုတ္နွုတ္ဆင္း) sautee ထိုးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ နွုတ္နွုတ္ဆင္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနွစ္ (tomato paste)(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ၊ ဂ်ဳံ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား နူးေအာင္ ျမဳပ္ရုံ ေရ၂ခြက္ခန္႔ထည္႔ေပးပါ။
၅။ ျပီးမွ အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား၊ သၾကား ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၆။ အနွစ္မပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ ခ်ေပးပါ။
ဒိုးဖုတ္နည္း
၁။ အရင္ Oven ကို preheat လုပ္ထားေပးပါ။

၁။ ဂ်ဳံဒိုးကို Oven ထဲထည္႔ကာ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ဒီဂရီ ျဖင္႔  ၁၀ မိနစ္ခန္႔ဖုတ္ေပးပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ Oven မွထုတ္ပါ၊ အသင္႔လုပ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ကို အေပၚမွ သုတ္ေပးပါ။

ပင္လယ္စာ ပီဇာအတြက္ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ေဘာက်ိပ္ပုဇြန္္၁၀က်ပ္သား
၂။ ဂဏန္းေခ်ာင္း(အမွ်င္ႏြင္း)
၃။ ငါးေခ်ာင္း(အရွည္လွီး)
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး- ၁လံုး (အရွည္လွီး)
၅။ ငရုတ္သီးပြ (အစိမ္း) – ၁လံုး (အရွည္လွီး)
၆။ ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (အ၀ုိင္းလွိီး)
ရ။ ခ်ိပ္
ပင္လယ္စာပီဇာဖုတ္နည္း
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ပုဇြန္၊ ဂဏန္းေခ်ာင္း၊ ငါးေခ်ာင္း ကို  အညီွနံ ေပ်ာက္ေအာင္ ေရေႏြးေဖ်ာ္ေပးပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ ဒိုးေပၚတြင္ ပင္လယ္စာ ပီဇာအတြက္ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို စီကာ ထည္႔ေပးပါ။
၅။ အေပၚဆံုးမွ ခ်ိပ္ကို grater နဲ႔ျခစ္ ျဖဴးေပးပါ။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။
၆။ ျပီးလွ်င္ 0ven ထဲထည္႔ကာ ၁၀မိနစ္ခန္႔ဖုတ္ေပးပါ။

Ham+နာနတ္သီး ပီဇာအတြက္ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ Ham ၄ျပား (အရွည္တ၀က္လွီး)
၂။ နာနတ္သီး – ဆီသြပ္ဗူးပိုေကာင္းသည္ (အတုံုးေလးလွီး)
၃။ ခ်ိပ္
Ham+နာနတ္သီး ပီဇာဖုတ္နည္း
၄။ ျပီးလွ်င္ ဒိုးေပၚတြင္ Ham+နာနတ္သီး ပီဇာအတြက္ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို စီကာ ထည္႔ေပးပါ။
၅။ အေပၚဆံုးမွ ခ်ိပ္ကို grater နဲ႔ျခစ္ ျဖဴးေပးပါ။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။
၆။ ျပီးလွ်င္ 0ven ထဲထည္႔ကာ ၁၀မိနစ္ခန္႔ဖုတ္ေပးပါ။

အရသာတမ်ဳိးစီ ထူးျခားေသာ Ham+နာနတ္သီးပီဇာ နွင္႔ ပင္လယ္စာပီဇာ မ်ားကို စမ္းသပ္ဖုတ္ၾကည္႔ရင္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကပါလိမ္႔မည္။ ပံုတြင္ေဖာ္ျပထားေသာ ပီဇာမွာ (Ham+နာနတ္သီးပီဇာ နွင္႔ ပင္လယ္စာပီဇာ) ကို တ၀က္စီေရာ ဖုတ္ထားျခင္းျဖစ္သည္။

ၾကက္သား နွင္႔ ၾကက္အူေခ်ာင္း ပီဇာ

ၾကက္သား နွင္႔ ၾကက္အူေခ်ာင္း ပီဇာ

ဒိုးအတြက္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂ်ဳံ – ၃၀၀ ဂရမ္
၂။ ေရ -  တစ္ခြက္ခန္႔
၃။ Dry Yeast – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ (City Mart ဆိုင္မ်ားတြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)
၄။ နို႔မွုန္႔- စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁
၆၊ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း၁

ဒိုးလုပ္နည္း
၁။ ေရ၊ yeast၊ နို႔မွုန္႔၊ ဂ်ဳံ ၊ ဆား ေရာျပီး သမေအာင္နုယ္ေပးပါ။ ေရမ်ားသြားပါက ဂ်ဳံထပ္ထည္႔ေပးပါ။
၂။ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထားျပီးမွ ဆီထည္႔နုယ္ေပးပါ။
၃။ နုယ္ထားေသာ ဂ်ဳံကို အနည္းဆံုး ၃နာရီ အုပ္ျပီး ထားေပးပါ။
၄။ ထုိ႔ေနာက္ ဂ်ဳံဒုိုးံကို ထလိမ္႔တုံုးနွင္႔ အျပား ၁၀လက္မေလာက္ ေရာက္ေအာင္ လိပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီးေနာက္ ဂ်ဳံဒိုးေဘးပတ္ပတ္လည္ကို အတြန္႔ေလးမ်ား ပံုေဖာ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဂ်ဳံကို ပံုတြင္ပါသည္႔အတုိင္း ခရင္းျဖစ္ အေပါက္ေလးမ်ားေဖာက္ေပးပါ။
ေအာက္ခံ ခရမ္းခဥ္သီးေဆာ႔လုပ္နည္း
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲ ျပဲေအာင္ ထည္႔ျ႔႔ပဴတ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး skin(အခြံ)ကို ခြာေပးျပီး နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ။
၂။ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ (နွုတ္နွုတ္ဆင္း) sautee ထိုးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ နွုတ္နွုတ္ဆင္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနွစ္ (tomato paste)(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ၊ ဂ်ဳံ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား နူးေအာင္ ျမဳပ္ရုံ ေရ၂ခြက္ခန္႔ထည္႔ေပးပါ။
၅။ ျပီးမွ အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား၊ သၾကား ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၆။ အနွစ္မပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ ခ်ေပးပါ။
ဒိုးဖုတ္နည္း
၁။ အရင္ Oven ကို preheat လုပ္ထားေပးပါ။

၁။ ဂ်ဳံဒိုးကို Oven ထဲထည္႔ကာ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ဒီဂရီ ျဖင္႔  ၁၀ မိနစ္ခန္႔ဖုတ္ေပးပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ Oven မွထုတ္ပါ၊ အသင္႔လုပ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ကို အေပၚမွ သုတ္ေပးပါ။

ၾကက္သား ပီဇာအတြက္ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္ရင္ဗံုသား – ၅က်ပ္သား (ေရေႏြးျဖင္႔ျပဳတ္ျပီး အမွ်င္ႏြင္းပါ)
၂။ ၾကက္အူေခ်ာင္း(အရွည္လွီး)
၃။ ေျပာင္းဖူး – ၁ဖူး (ေရေႏြးျဖင္႔ျပဳတ္ျပီး ေျခြပါ)
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး- ၁လံုး (အရွည္လွီး)
၅။ ငရုတ္သီးပြ (အစိမ္း) – ၁လံုး (အရွည္လွီး)
၆။ ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (အ၀ုိင္းလွိီး)
ရ။ ခ်ိပ္

ၾကက္သားပီဇာဖုတ္နည္း
၃။ ျပီးလွ်င္ ဒိုးေပၚတြင္ ၾကက္သား ပီဇာအတြက္ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ထည္႔ပါ။
၄။ အရင္ဆံုး ၾကက္သြန္နီ အ၀ိုင္းထည္႔ပါ ျပီးမွ အစဥ္လိုက္ (ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးပြ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္ရင္ဗံုသား၊ ေျပာင္းဖူး) အစဥ္လိုက္ စီကာ ထည္႔ေပးပါ။
၅။ အေပၚဆံုးမွ ခ်ိပ္ကို grater နဲ႔ျခစ္ ျဖဴးေပးပါ။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။
၆။ ျပီးလွ်င္ 0ven ထဲထည္႔ကာ ၁၀မိနစ္ခန္႔ဖုတ္ေပးပါ။

အေမရိကန္စတုိင္ ၀က္နံရုိးကင္

အေမရိကန္စတုိင္ ၀က္နံရုိးကင္

အေမရိကန္စတုိင္ ၀က္နံရုိးကင္က သာမန္ ၀က္နံရုိးကင္ေတြလို မဟုတ္ပဲ အရသာထူးျခား ေကာင္းမြန္ပါတာမို႔၊ ျမည္းသြားၾကပါေနာ္…..
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၀က္နံရုိး (Pork Rid) – ၄၀က်ပ္သား (အရွည္လိုက္ လွီးလိုက္ပါ)
၂။ ပ်ားရည္ (Honey)- စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၃။ Barbecue ေဆာ႔  - စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
၄။ ခရုဆီ ေဆာ႔ (Oyster Sauce) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅။ သၾကား (Sugar) – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
၆။ ဆား (Salt) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၇။ ၀ိုင္အျဖဴ (White wine) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း (Ginger) – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္ (ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းျပီး အရည္ညစ္ပါ)
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (Garlic) – ၃မြွာ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၁၀။ ဆီ (Vegetable oil) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ၀က္နံရုိးမ်ားကို ေဇာက္ဇလံုတစ္ခုထဲထည္႔ျပီး ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ ( ပ်ားရည္၊ Barbecue ေဆာ႔၊ ခရုဆီ၊ သၾကား၊ ဆား၊ ၀ုိင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ ) အားလံုးနွင္႔ သမေအာင္ ေရာနယ္လုိက္ပါ။
၂။ ၀က္နံရုိးမ်ားကို သမေအာင္ နုယ္ျပီးရင္ ေရခဲေသတၱာထဲထည္႔ျပီး ၁နာရီခန္႔ နုပ္ထားေပးပါ။
၃။ မကင္ခင္ ၁၀မိနစ္ခန႔္ ၾကိဳ၍ နုပ္ထားေသာ ၀က္နံရုိးမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲမွ ျပန္ထုတ္ထားေပးပါ။
၄။ 0ven ကို ၂၀၀ဒီဂရီျဖင္႔ Preheat လုပ္ထားလိုက္ပါ။
၅။ ျပီးမွ ၀က္နံရုိးမ်ားကို ခဲစကၠဴ (Aluminum Foil) ေအာက္မွခံျပီး 0ven ထဲထည္႔ျပီး Grill ၂၀၀ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္ ၃၀- ၄၀ ခန္႔ ကင္ထားေပးပါ။

၆။ ၀က္နံရုိးကင္ရျပီးဆိုလွ်င္ ပန္းကန္ေပၚသို႔ ထည္႔ျပီး သံပရာသီးေလး ညွစ္ျပီး စားသံုးနုိင္ပါျပီး…

ေဟာ႔ေဒါ႔

ေဟာ႔ေဒါ႔



ဒီေန႔ေတာ႔ ၀တ္ရည္အမႊာညီမ တင္ထားတဲ႔ ျပင္သစ္ေဟာ႔ေဒါ႔ပံု ျမင္ျပီကတည္းက လုပ္စားခ်င္တာနဲ႔ လုပ္စားျဖစ္သြားတာပါ။ ေဟာ႔ေဒါ႔မွာ ပါတဲ႔ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ မရုိနိစ္၊ ခရမး္ခ်ဥ္သီးေဆာ႔၊ mustard အရသာအစံုေၾကာင္႔ ခုေခတ္လူတုိင္းၾကိဳက္နွစ္သက္တဲ႔ အစားေျပအစားေသာက္ တစ္ခုပါ။ ထုိ႔ျပင္ ေဟာ႔ေဒါ႔ေရာ၊ ၀က္အူေခ်ာင္းကိုပါ ကင္ထားတာမုိ႔ အရသာက ပိုျပီ တျခားေဟာ႔ေဒါ႔ေတြထက္ ထူးျခားပါတယ္။ တူတူလုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ေဟာ႔ေဒါ႔ ပါမုန္႔ – ၆လံုး (CityMart တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)
၂။ ၀က္အူေခ်ာင္း(အစို) – ၆ေခ်ာင္း
၃။ ဆလတ္ရြက္ – ၁စည္း  (ေရဆင္ေအာင္ ေဆးထားပါ)
၄။ မရုိနစ္

၅။ Mustard (or) French Mustard (အ၀ါဘူး) (CityMart တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ – ၃လံုး (တ၀က္၀က္ျပီ ပါးပါးလွီးပါ)
ရ။ သခြာသီး – ၁ခု (တ၀က္၀က္ျပီ ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ ခ်ိစ္ – ၅၀ဂရမ္ (ျခစ္တံျဖင္႔ ျခစ္လုိက္ပါ)
ေဟာ႔ေဒါ႔လုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ၀က္အူေခ်ာင္း(အစို)မ်ားကို အကင္ျပားေပၚတင္၍ ၂မိနစ္ခန္႔ က်က္သည္အထိ ကင္ေပးပါ။

၂။ ထုိ႔ေနာက္ ေဟာ႔ေဒါ႔ပါမုန္႔မ်ားကို ဓားျဖင္႔ ထက္ျခမ္းျခမ္း လိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ေဟာ႔ေဒါ႔ ပါမုန္႔မ်ားကို ေပါင္အုိးထဲထည္႔ျပီ ေပါင္း၍ျဖစ္ေစ (သို႔) oven ထဲထည္႔ျပီ ၅မိနစ္ခန္႔ ကင္ေပးပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ေဟာ႔ေဒါ႔ပါမုန္႔တစ္လံုးဆီကို မရုိနစ္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ Mustard(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔(စားပြဲတင္ဇြန္းတ၀က္) ဆီ ထည္႔ေပးျပီ ကင္ထားေသာ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ဆလတ္ရြက္၊ သခြာသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တုိ႔ကို စီစီညာညာ ထည္႔ေပးလုိက္ပါ။

၄။ ထုိနည္းအတုိင္း က်န္ေဟာ႔ေဒါ႔မ်ားကို လုပ္ေပးပါ။ ျပီမွ အေပၚမွ အေပၚမွ ခ်ိစ္ေလးမ်ားကို ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။

ပုဇြန္ ေကာ္ျပန္႔

ပုဇြန္ ေကာ္ျပန္႔

ညေနခင္း ထမင္းမစားခ်င္တာနဲ႔ လုပ္စားျဖစ္လုိက္တဲ႔ ပုဇြန္ ေကာ္ျပန္႔ေလးပါ။ ေကာ္ျပန္႔စိမ္းရယ္၊ ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရယ္ ၂မ်ဳိးလုပ္စား ျဖစ္ပါတယ္။ အိမ္သားေတြကေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ စားေကာင္းတယ္ ေျပာၾကတာနဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္…
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာ္ျပန္႔ရြက္ – ၂၀ရြက္ (အေသး)
၂။ ပုဇြန္စိပ္ – ၃၀က်ပ္သား (အခြံႏြာ ေခါင္းျဖဳတ္ပါ)
၃။ မုန္လာဥနီ – ဥၾကီး ၁ဥ (အရွည္လိုက္ ပါးပါးလွီးပါ)
၄။ ဘိုးစားပဲ – ၁၀ခု (အ၀ိုင္းပါးပါး လွီးပါ)
၅။ ခရုဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
၇။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၈။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)
၉။ ၾကက္ဥ – ၂လံုး (ခေလာက္ပါ)
၁၀။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မြွာ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ပုဇြန္မ်ားကို အတံုးေသးေသးေလး မ်ားနွုတ္နွုတ္ဆင္းလိုက္ပါ။
၂။ ဒယ္ထဲသုိ႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားကို ဆီသပ္ေပးပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ မုန္လာဥနီ၊ ဘိုစားပဲတုိ႔ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ။
၄။ ဟင္းရြက္မ်ားနူးရန္ ေရ(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ၁လံုး) ထည္႔ေပးပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ပုဇြန္၊ ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အားလံုးကို ထည္႔ေမြွလိုက္ပါ။
၆။ အရသာအေပါ႔အငံ႔ အေနေတာ္သြားလွ်င္ ပန္းကန္ တစ္ခုထဲ ျပန္ဆယ္ ထည္႔ထားပါ။

ရ။ ျပီးလွ်င္ ခေလာက္ ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကို ဒယ္ထဲ ဆီအနညး္ငယ္ ထည္႔ျပီး အျပန္႔ေၾကာ္ေပးပါ။
၈။ ျပီးမွ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္ဥအ၀ိုင္းကို လိမ္႔ျပီး အရွည္လိုက္လွီးေပးပါ။

၉။ အစားပလာမ်ား ခ်က္ျပီးသြားလွ်င္ ေကာ္ျပန္႔စလိမ္႔ရပါမည္။
၁၀။ ေကာ္ျပန္႔ရြက္ တစ္ရြက္ ထည္႔သုိ႔ ခ်က္ထားေသာ ပုဇြန္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္ဥ ၁ေခ်ာင္း ထည္႔ျပီး လိမ္႔ေပးပါ။
၁၁။ ထုိ႔နည္းအတိုင္း က်န္ ေကာ္ျပန္႔မ်ားကို ဆက္လိမ္႔သြားပါ။
၁၂။ ေကာ္ျပန္႔စိမ္းၾကိဳက္သူမ်ားကို ဆလက္ရြက္ျဖင္႔ တြဲဖက္စားသံုး နုိင္ပါျပီး။ ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ ၾကိဳက္သူေတြကေတာ႔ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး ျပန္ေၾကာ္ျပီး စားသံုးနုိင္ပါသည္။
- ၾကိဳက္နွစ္သက္မည္႔ ပုဇြန္ေကာ္ျပန္႔စိမ္း လုပ္နည္း ေနာက္တစ္နည္း https://getacookrecipe.wordpress.com/2009/12/15/47/

ၾကက္ေျခေထာက္ တုံယမ္းဟင္းခ်ဳိ (၈ေယာက္စာ)

ၾကက္ေျခေထာက္ တုံယမ္းဟင္းခ်ဳိ (၈ေယာက္စာ)

ဒီ ၾကက္ေျခေထာက္ တံုယမ္းဟင္းခ်ဳိက အရသာေရာ၊ အနံ႔ပါ သင္းျပီ အလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ ဟင္းခ်ဳိ တစ္ပဲြပါပဲ။ ဒီခ်က္နည္းေလးကို ၀တ္ရည္ အကိုၾကီးဆီမွ ေတာင္းယူျပီ ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ တံုယမ္းဟင္းခ်ဳိက ထုိင္းစတုိင္ ဟင္းလ်ာမ်ားနွင္႔လည္း အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။ တံုယမ္းဟင္းခ်ဳိေကာင္းေကာင္း ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ ခ်က္နည္းကို မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါတယ္…
အဓိက ပါ၀င္ေသာပစၥည္မ်ား
၁။ ၾကက္ေျခေထာက္ -၁၀ခု (တ၀က္၀က္ပါ)
၂။ တံုယမ္း (အခဲ) – ၂တံုး
၃။ တံုယမ္း အနွစ္ – တ၀က္
၄။ အုန္းနုိ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၅။ ငုန္းဥ -၁၀လံုး (အရင္ ျပဳတ္ျပီ အခြံႏႊာထားေပးပါ)
ပါ၀င္ေသာ ဟင္းရြက္မ်ား
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃လံုး (အေစ႔ထုတ္ ၈စိပ္စိပ္ပါ)
၂။ မုန္လာဥနီ – ၂ခု (အ၀ိုင္း ပါးပါးလီွးပါ)
၃။ မွ်စ္(အခ်ဳိ) – ၅ခု (အ၀ိုင္း ပါးပါးလွီးပါ)
၄။ ေျပာင္းဖူးေသး – ရခု (အေစာင္း ပါးပါးလီွးပါ)
၅။ ပဲျပား – ၁တံုး ( အရွည္ပါးပါး လီွးပါ)
၆။ Tofu – ၂ခု ( အ၀ိုင္း ေလးမ်ား လွီးျပီ ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႔ ျပန္ေၾကာ္ထားေပးပါ)
ရ။ သံပရာသီး – ၁လံုး
၈။ နံနံပင္ – ၁စည္း ( ပါးပါးလွီးပါ)
၉။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (ပါးပါးလီွးပါ)
၁၀။ ပဒယ္ေဂါ – ၁ခု (ပါးပါးအေစာင္း လီွးပါ)
၁၁။ ရွမ္းနံနံ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၁၃။ ၾကက္သြန္နီ – တ၀က္ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၁၄။ ငရုတ္သီးစိမ္း – ၄ခု ( တ၀က္၀က္ပါ)
အရသာအတြက္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္မ်ား
၁။ ငါးငံျပာရည္ – စားပဲြတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၂။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၃။ ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ထားပံု
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီ တ၀က္ပိုင္းလုိက္ပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးၾကီး တစ္ခုထဲ ေရ ၃၀၀ မီလီ လီတာမွ် ထည္႔ျပီ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ား နူးသည္အထိ တည္ထားေပးပါ။
(မွတ္ခ်က္။ ။ ၀တ္ရည္က ၾကက္ျပဳတ္ရည္ လိုခ်င္၍ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ထည္႔ျပဳတ္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ အကယ္၍ တုံယမ္းခ်က္မွ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ား ထည္႔ခ်က္လွ်င္လည္း ရပါသည္)
၃။ ယခု တံုယမ္း ဟင္းခ်ဳိ စခ်က္လို႔ ရပါျပီ။
၄။ တံုယမ္းခ်က္ရန္ ဒယ္ျပားၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)ထည္႔ျပီ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ပဒယ္ေဂါ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ား ထည္႔ မိနစ္၀က္မွ် ဆီသပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီးမွ ဟင္းရြက္မ်ားျဖစ္ေသာ (မုန္လာဥနီ၊ ေျပာင္းဖူးေသး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊မွ်စ္) တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၆။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္ေျခေထာက္ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္မ်ားနွင္႔ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ဒယ္ထဲ ျဖည္းျဖည္းျခင္း ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။
ရ။ အဖံုးအုပ္၍ ၂မိနစ္မွ် ဆူပြက္ေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
၈။ ျပီးေနာက္ တံုးယမ္းအခဲနွင္႔ တံုယမ္းအနွစ္မ်ားကို ထည္႔၍ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၉။ အရသာ အေနေတာ္လွ်င္ ငုန္းဥ၊ ပဲျပား၊ Tofuထည္႔လိုက္ပါ။
၁၀။အရသာ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငါးငံျပာရည္၊ သံပရာရည္တုိ႔ကို ထည္႔လိုက္ပါ။
၁၁။ ေနာက္ဆံုးမွ အုန္းနုိ႔ ထည္႔ေမႊလုိက္ျပီ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံတုိ႔ အုပ္ေပးျပီ ထုိင္းစတိုင္ အရသာေရာ၊ အနံ႔ေရာ သင္းပ်ံ႔ေနသည္႔ တုံယမ္းဟင္းခ်ဳိကို သံုးေဆာင္နုိ္င္ပါျပီ…

ထုိင္းစတုိင္ ၀က္သားကင္ ထမင္းေၾကာ္

ထုိင္းစတုိင္ ၀က္သားကင္ ထမင္းေၾကာ္

ထုိင္းစတုိင္ ၀က္သားကင္ ထမင္းေၾကာ္ေလးက လုပ္ရလည္း လြယ္ျပီ စားလို႔လည္း အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ထုိင္းမွာေတာ႔ ၀က္သားကင္ျပီသားေတြ ရနုိင္ေတာ႔ အဲဒါကိုပဲ အတံုးေလးမ်ား တံုးျပီ ထမင္းေၾကာ္ထည္႔ ထည္႔ေၾကာ္ လိုက္ရုံပါပဲ။ ကိုယ္တုိင္ကင္ျပီ ထည္႔လည္း ပိုေတာင္ အရသာ ေကာင္းပါေသးတယ္။ ထူးျခားခ်က္ေလးကေတာ႔ ၀က္သားကင္ ထမင္းေၾကာ္က ခ်ဳိစိမ္႔ျပီ စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ခ်က္နည္းေလးပါ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္…
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၀က္သားကင္ျပီသား – ၂၀၀ဂရမ္ (အတံုးေသးမ်ား တံုးေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ၀က္သားကို Red ေဆာ႔ျဖင္႔ နုယ္ျပီ မိနစ္ ၃၀ခန္႔ကင္ေပးပါ။ ReadyMade ကင္ျပီသား ၀က္သားကင္မ်ားလည္း ၀ယ္နိုင္သည္။
၂။ ၀က္အူေခ်ာင္း – ၂ေခ်ာင္း ( အရင္ေၾကာ္ထားျပီ အေစာင္းပါးပါးလွီးပါ)
၃။ မုန္လာဥနီ – ၁ဥ (အတံုးေသးမ်ား တံုးေပးပါ)
၄။ ဘိုစားပဲ – ၅ခု ( ပါးပါးလွီးပါ)

၄။ ခ်က္ျပီသား ထမင္း – နုိ႔ဆီဗူး ၁လံုးစာ
၅။ ၾကက္ဥ – ၂လံုး (ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ျပီ ခေလာက္ထားပါ)
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွဳတ္နွုတ္စဥ္းေပးပါ)
ရ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ ခရုဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း – ၁ဇြန္းခြဲ
၉။ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၀။ ပဲငံျပာရည္ (အခ်ဳိ) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၁။ သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ဆီသပ္ေပးပါ
၂။ ျပီလွ်င္ မုန္လာဥနီ၊ ဘိုစားပဲမ်ား ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။ ေရ(လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး ၁လံုးစာ) ထည္႔ေပးပါ)
၃။ ေနာက္မွ ၀က္အူေခ်ာင္း (ေၾကာ္ျပီသား)၊ ၀က္သားကင္တံုးေလးမ်ားကို ထည္႔ေပးပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္)၊ ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အခ်ဳိ၊ သၾကား အားလံုးကို အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ထည္႔ေပးပါ။
၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ခ်က္ျပီသား ထမင္းမ်ားကို လက္ျဖင္႔ အသာေလး ဖြေပးျပီ ထည္႔ေရာေမႊလုိက္ပါ။
(မွတ္ခ်က္။ ။ ထမင္းမ်ားကို အတံုးအခဲလိုက္ မထည္႔ပါနွင္႔)
၆။ ျပီၚေနာက္ အေပၚမွ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးမ်ားကို ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။
ရ။ ၾကက္ဥကို ဒယ္သပ္သပ္ျဖင္႔ အပါးေၾကာ္ျပီ ၀က္သားကင ္ထမင္းေၾကာ္နွင္႔ တြဲဖက္ကာ ပူပူေႏြးေႏြး စားသံုးနုိင္ပါျပီ…..

သေဘာၤသီးေထာင္း

သေဘာၤသီးေထာင္း

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ သေဘာၤသီး – ၁လံုး
၂။ ေျမပဲ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္းစာ (မညက္တညက္ေထာင္းေပးပါ)
၃။ ပုဇြန္ေျခာက္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာ
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္လွီးပါ)

၅။ သံပရာသီး – ၁လံုး (အရည္ညစ္ထားပါ)
၆။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ရ။ ပဲသီးရွည္ – ၁ေခ်ာင္း (အရွည္အေစာင္းလွီးပါ)
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းျပီ ဆီသပ္ထားေပးပါ)
၉။ ငရုတ္သီး – ၂ခု ( ေထာင္းေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အစပ္ၾကိဳက္ပါက ငရုတ္သီး ၆ခုထိ ထည္႔နုိင္သည္
၁၀။ သၾကားရည္ (သို႔) ထန္းလ်က္ရည္ – လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး ၁လံုးစာ

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ သေဘာၤသီးကို ျခစ္တံျဖင္႔ အေခ်ာင္းရွည္ေလးျဖစ္ေအာင္ ျခစ္ေပးပါ။
၂။ ျခစ္ထားေသာ သေဘာၤသီးမ်ားကို ေရဆင္ေဆးျပီ ဇကာျဖင္႔ျပန္စစ္ထားပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ (သေဘာၤသီး၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္မွုန္႔၊ ပဲသီး၊ ငါးငံျပာရည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသပ္) အားလံုးကို ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ ျပီမွ သၾကားရည္၊ သံပရာရည္၊ ငံျပာရည္တုိ႔ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၅။ အရသာအေပါ႔အငံ႔အေနေတာ္လွ်င္ ဇလံုထဲသို႔ လက္ျဖင္႔ အနည္းငယ္ေထာင္းေပးပါ။
၆။ အရသာရွိေသာ သေဘာၤသီးေထာင္းကို စားသံုးနုိင္ပါျပီ။….

ပါမုန္႔ ၀က္သားကပ္ေၾကာ္

ပါမုန္႔ ၀က္သားကပ္ေၾကာ္

ဒီ ပါမုန္႔၀က္သားကပ္ေၾကာ္ေလးက အစားေျပအျဖစ္ အခ်ိန္မေရြးမွာ စားသံုးနုိင္ပါတယ္။ စားလုိ႔လည္း အရမ္းေကာင္းျပီ ထုိင္းစတုိင္ ေဆာ႔ေလးနဲ႔လည္း အလြန္မွ လိုက္ဖက္လွသည္။ ၀တ္ရည္ကေတာ႔ ထုိင္းဟင္းေတြကိုလည္း ၾကိဳက္တာမုိ႔ မၾကာခဏလိုလို လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္နည္းေလးကလြယ္တာမို႔ တူတူလုပ္စားၾကည္႔လိုက္ရေအာင္…

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ပါမုန္႔ (Bread)- ၅ခ်ပ္
၂။ ၀က္သား (Pork)- ၁၅က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၃။ ၾကက္ဥ (Egg)- ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
၄။ ခရုဆီ (Oyster Sauce)- စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ (Light Soy Sauce)- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၆။ ဆား (salt)- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ရ။ သၾကား (Sugar)- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ (Black pepper)- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္္း
၉။ တရုတ္နံနံပင္ (Spring Cilantro)
ေဆာ႔အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ သခြာသီး – တ၀က္ (ပါးပါးအရွည္လွီးပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁ခု (ပါးပါးလွီးပါ) (ပါးပါးလွီးပါ)
၃။ ငရုတ္သီးေတာင္႔ပြ(အရွည္) – ၁ခု(ပါးပါးအ၀ိုင္းလွီးပါ)
၄။ သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
၅။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၆။ ဗီနီဂါ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ရ။ ေရေႏြး – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ပါမုန္႔၁ခ်ပ္ခ်င္းဆီကို ၄ပိုင္းပိုင္းလုိက္ပါ
၂။ ျပီလွ်င္ က်န္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ (၀က္သား၊ ၾကက္ဥ၊ ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ တရုတ္နံနံပင္) အားလံုးတုိ႔ကို ဇလံုတစ္ခုထဲတြင္ ေရာနုယ္လုိက္ပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ ပါမုန္႔ေပၚသို႔ နုယ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ကပ္လုိက္ပါ။

၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔၍ ဆီပူလာလွ်င္ ၀က္သားကပ္ထားသည္႔ ဘက္သို႔ အရင္ေၾကာ္ျပီ က်က္လွ်င္ ေနာက္တစ္ဘက္သုိ႔ ျပန္လွန္ေပးပါ။

၅။ နီညွုိေရာင္သန္းလာလွ်င္ ပါမုန္႔ေလးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ေပးျပီ ဆီစုတ္စကၠဴေပၚတြင္ တင္ေပးထားပါ။

၆။ ထုိနည္းအတုိင္း က်န္ပါမုန္႔မ်ားကို ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ။
ရ။ ပါမုန္႔ ၀က္သားကပ္ေၾကာ္ေလးမ်ား ရျပီ ဆုိလွ်င္ ေဆာ႔ျပဳလုပ္ပါ႔မယ္။
၈။ ေဆာ႔အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ဆား၊ သၾကား၊ ဗီနီဂါ၊ ေရေႏြး)တုိ႔ကို ခြက္တစ္ခုထဲ ေရာေမႊလုိက္ပါ။
၉။ ျပီမွ သခြာသီး၊ ငရုတ္ပြေတာင္႔၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထည္႔ထားေသာ ခြက္ထဲသို႔ ေလာင္းထည္႔ျခင္းျဖင္႔ ေဆာ႔ရရွိပါျပီ။

၁၀။ ပါမုန္႔ ၀က္သားကပ္ေၾကာ္ေလးမ်ားကို ေဆာ႔ျဖင္႔တြဲစားသံုးနုိင္ပါျပီ….

ထုိင္းစတုိင္ ျပည္ၾကီငါးသုတ္

ထုိင္းစတုိင္ ျပည္ၾကီငါးသုတ္

ဒါကေတာ႔ ထုိင္းစတုိင္ သုတ္ထားတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးသုတ္ ေလးပါ။ လုပ္ရလည္း လြယ္ျပီ အရသာလည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါး ညိွနံ႔ကင္းေအာင္ ရွာလကာရည္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အသံုးျပဳထားပါေသးတယ္။ အရသာကလည္း ခ်ဥ္ခ်ဥ္ စပ္စပ္ေလးမို႔ အားလံုး ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကမွာပါ။ ခ်က္နည္းကို ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ျပည္ၾကီးငါး – ၂၀ က်ပ္သား
၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အေစ႔ထုတ္ ပါးပါးအရွည္လွီးပါ)
၄။ ငရုတ္သီးစိမ္း – ၂ေတာင္႔ (ပါးပါးလွီးပါ)

၅။ သံပရာသီး – နွစ္စိပ္
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
ရ။ ေရွာက္ရြက္ – ၂ရြက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၉။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၀။ ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၁။ ရွာလကာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ျပည္ၾကီးငါးကို အညိွအခြ်ဲမ်ား သန္႔စင္ေပးပါ။ ျပီမွ ျပည္ၾကီးငါးကို ဓားျဖင္႔ ၾကက္ေျခခတ္ပံုေလးမ်ား မႊန္းေပးပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ေရပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဒယ္အုိးထဲသို႔ ဂ်င္း၊ ရွာလကာရည္(စားပဲြတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ကုိ ထည္႔ျပီမွ ၾကက္ေျခခတ္ပံု မႊန္းထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ထုိအုိးထဲသို႔ ထည္႔လိုက္ပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ခန္႔ ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည္႔ဆီသပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီမွ ငရုတ္သီးမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ဆႏြင္းမုွန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ျပီ မီးျပန္ပိတ္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္မ်ားကို ခြက္တစ္ခုထဲ ျပန္ဖယ္ထားေပးပါ။
သုတ္နည္း
၁။ ခုျပည္ၾကီးငါး သုတ္ပါေတာ႔မည္။ ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ (ျပည္႔ၾကီးငါး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီး၊ ငါးငံျပာရည္၊ သံပရာရည္၊ နံနံပင္)တုိ႔ကို ေရာနုယ္လုိက္ပါ။

၂။ ျပီမွ အရသာအေပါ႔အငံ႔ျမည္းျပီ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၃။ ခ်ဥ္စပ္ ျပည္ၾကီးငါးသုတ္ေလးကို ထမင္းနွင္႔ ျမိန္ရွပ္စြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…

ၾကက္သားကင္ ဆလတ္သုတ္

ၾကက္သားကင္ ဆလတ္သုတ္

ဒါကေတာ႔ ထုိင္းစတုိင္ ၾကက္သားကင္ ဆလတ္သုတ္ေလးပါ။ ၾကက္ရင္ဗံုသားကို ကင္ျပီမွ ထုိင္းစတုိင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီး၊ သံပရာရည္၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔ေလးနွင္႔ ေရာစားရတာပါ။ ခ်က္နည္းေလး ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္ရင္ဗံုသား – ၂ခု (တကိုက္စာ အတံုးေလးမ်ား တုံးထားေပးပါ)
၂။ မက်ည္းရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၃။ ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
၄။ ငရုတ္သီးမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ

၅။ သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အ၀ိုင္းပါးပါးလွီးပါ)
ရ။ ၾကက္သြန္နီ -  ၁လံုး (အ၀ိုင္း ပါးပါးလီွးပါ)
၈။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္
၉။ ငရုတ္ပြရွည္ေထာင္႔ – ၁ေထာင္႔ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၀။ သံပရာရည္ – ၁လံုး (တ၀က္ကို အရည္ညွစ္ျပီ၊ က်န္တ၀က္ကို စိတ္ေပးထားပါ)
၁၁။ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္စီ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္္း
၁။ အရင္ဆံုး အသားကင္ရန္ ၀ါးတုတ္မ်ားကို ၁၀မိနစ္ခန္႔ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ အတံုးတံုးထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ခြက္တစ္ခုထဲ ထည္႔လိုက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သားကို (မန္က်ည္းရည္၊ ဂ်င္္း၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ သၾကား၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔ ) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာနုယ္ျပီ ၁၀မိနစ္ခန္႔ နုပ္ထားေပးပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ဆလတ္သုတ္ရန္ အတြက္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ (ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီး၊ နံနံပင္)တုိ႔ကုိ ေရာေမႊလိုက္ျပီ အေပၚမွ ငရုတ္သီးမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ သံပရာရည္တုိ႔ ျဖဴးလုိက္္ပါ။

၅။ နုပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ေရစိမ္ထားေသာ ၀ါးတုတ္မ်ားျဖင္႔ သီေပးပါ။

၆။ မကင္ခင္ ကင္ျပားကို ဆီသုတ္ေပးထားပါ။ ဂစ္သို႔ မီးေသြး မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာနွင္႔ ကင္္နုိင္ပါသည္။
ရ။ ၾကက္သားမ်ာကို စကင္ပါေတာ႔မည္။ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ၾကက္သားမ်ား က်က္သည္အထိ ကင္ေပးပါ။
ရ။ ၾကက္သားကင္ျပီျပီ ဆုိလွ်င္ ဆလတ္သုတ္၊ သံပရာျခမ္းမ်ားျဖင္႔ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…

နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္

နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္

ထိုင္းစတုိင္ နာနတ္သီး ထမင္းေၾကာ္ေလးပါ။ နာနတ္သီးရဲ႔ အခ်ဳိအရသာနဲ႔ ၾကက္သား၊ ပုဇြန္ရဲ႔ အရသာေပါင္းစပ္မွဳေၾကာင္႔ အလြန္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ စားခ်င္စဖြယ္လည္း ေကာင္းျပီ လုပ္ရတာလည္း လြယ္တာမုိ႔၊ လုပ္နည္းကို ၾကည္႔လုိက္ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ခ်က္ျပီသား ထမင္း – ၃ေယာက္စာ
၂။ နာနတ္သီး – ၁လံုး (မွည္႔ရမည္)
၃။ ၾကက္ရင္ဗံုသား – ၁၀က်ပ္သား (အတံုးေသးေလးမ်ား တံုးပါ)
၄။ ပုဇြန္ ေဘာ္က်ိဒ္ – ၁၀က်ပ္သား ( အခြံႏႊာျပီ အတံုးေသးမ်ား တံုးပါ)

၅။ ပုဇြန္ေျခာက္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာ
၆။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
၇။ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၈။ သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၉။ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၁၀။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္းတ၀က္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၁။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ၊ အေပၚမွ ျဖဴးရန္)
၁၂။ ငရုတ္သီးေထာင္႔ရွည္ – ၁ေထာင္႔ (အေစ႔ထုတ္ ပါးပါးလွီးပါ၊ အေပၚမွ ျဖဴးရန္)
၁၃။ ၆။ ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (အ၀ိုင္းပါးပါးလွီးျပီ ေၾကာ္ထားပါ)

ျပင္ဆင္နည္း
၁။ မခ်က္ခင္ နာနတ္သီးကို အလယ္မွ ထက္ပိုင္း ပိုင္းလိုက္ပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ နာနတ္သီး အတြင္းသားကို ဓားျဖင္႔ ပတ္ပတ္လည္ လွီးကာ ဇြန္းျဖင္႔ ေကာ္ထုတ္လိုက္ပါ။
၃။ ျပီမွ ထုိနာနတ္သီး အသားမ်ားကို အတံုးေလးမ်ား တံုးေပးပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္သား နွင္႔ ပုဇြန္ကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ၾကက္သားမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) စီျဖင္႔ နုယ္ထားေပးပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)ကို ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သား၊ ပုဇြန္မ်ားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ၾကက္သား၊ ပုဇြန္ က်က္ျပီဆိုမွ (ထမင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကား) တို႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ ျပီမွ နာနတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ား ထည္႔ျပီ  ၂မိနစ္၊ ၃မိနစ္ခန္႔ ထမင္းေၾကာ္ကို ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ။

၅။ ျပီေနာက္ မီးပိတ္ျပီ နာနတ္သီးထမင္းေၾကာ္မ်ားကို နာနတ္သီးထဲသို႔ ထည္႔လိုက္ပါ။
၆။ ထုိ႔ေနာက္ အေပၚမွ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးေထာင္႔ရွည္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားျဖဴး၍ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…

ထုိင္းစတုိင္ ၾကက္ေတာင္ပံ အစားသြပ္ေၾကာ္

ထုိင္းစတုိင္ ၾကက္ေတာင္ပံ အစားသြပ္ေၾကာ္

ၾကက္ေတာင္ပံကို အရုိးထုပ္ျပီ ၀က္သား အစားသြပ္ကာ ေၾကာ္ထားတဲပ ထုိင္းစတုိင္ ခ်က္နည္းေလးပါ။ ၾကက္ေတာင္ပံ အရုိးထုတ္ပံု အဆင္႔ဆင္႔ပါ ေဖာ္ျပေပးထားတာမုိ႔ လုပ္ရလည္း လြယ္မွာပါ။ အခ်ိန္တုိတုိတြင္းမွာပဲ လုပ္စားနုိင္မွာမုိ႔ ခ်က္နည္းကို ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္ေတာင္ပံ – ၄ခု
၂။ နံနံပင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းစာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၃။ ငရုတ္ေကာင္း(အျဖဴ) – ၅ခု (မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ)

၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
၅။ ၀က္သား – ၅က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္စဥ္းေပးပါ)
၆။ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေဆာ႔အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ထုိင္းငရုတ္သီးေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၃။ သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္ေတာင္ပံ အရုိးထုတ္ပံု အဆင္႔ဆင္႔
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္ေတာင္ပံ အရုိးရင္း ပတ္ပတ္လည္ရွိ အေၾကာမ်ားကိုို ဓားျဖင္႔ ျဖတ္လိုက္ပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ ဓားျဖင္႔ အသာေလး ေအာက္သို႔ တြန္းသြားလိုက္ပါ။

၃။ လက္ျဖင္႔ ၾကက္ေတာင္ပံ အသားကို ေအာက္သို႔ ဆြဲခ်လို႔ ရတဲ႔ အလယ္ေလာက္ေရာက္ရင္ လက္ျဖင္႔ အသာေလး ဆြဲခ်လို္က္ပါ။ အသားနဲ႔ အရုိးသတ္သတ္စီ ျဖစ္သြားတာကို ေတြ႔ပါလိမ္႔မည္။


၄။ ထုိ႔ေနာက္ အရုိးကို လက္ျဖင္႔ အသာေလး ခ်ဳိးလိုက္လုိ႔ ရပါျပီ။


၅။ အရိုးထုတ္ျပီးသား ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားကို ရရွိပါျပီ။

၆။ ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ခရုဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္) ျဖင္႔ ေရာနုယ္ထားပါ။
ၾကက္ေတာင္ပံ အစားသြပ္ေၾကာ္နည္း
၁။ ထုိ႔ေနာက္ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ (၀က္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ပဲငံျပာရည္) အားလံုးကို ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။

၂။ ျပီမွ အရုိးထုတ္ထားေသာ ၾကက္ေတာင္ပံထဲသို႔ နုယ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို အစားသြပ္ေပးပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ကာ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားကို အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။

၄။ ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားရျပီဆုိလွ်င္ ေဆာ႔အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုးကို ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ေရာနယ္လိုက္ပါ။
၅။ ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္မ်ားကို ေဆာ႔ရည္ျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
ထိုဟာေလးလိုခ်င္ရင္လာခဲ့ပါ