http://www.fos.su.se/~arnold/travel/asia2001/myanmar_flag.gif' rel='shortcut icon'/> Hlaing Bwer Aung: ၀က္သား၊ အာလူး ကတ္သလစ္ေၾကာ္

Friday, October 24, 2014

၀က္သား၊ အာလူး ကတ္သလစ္ေၾကာ္

၀က္သား၊ အာလူး ကတ္သလစ္ေၾကာ္ (၄ေယာက္စာ)

အိႏၵိယစတုိင္ ၀က္သား၊ အာလူး ကတ္သလစ္ေၾကာ္ ေလးပါ။ အာလူးထဲ ၀က္သားမ်ားကို အစာသြပ္ျပီ ေၾကာ္ထားတာပါ။ ေန႔လည္စာနဲ႔ အစာေျပ အျဖစ္ အာလူးကတ္သလစ္ကို လုပ္စားႏုိင္ပါတယ္။ လုပ္ရလည္း အရမ္းလြယ္ျပီ စားလုိ႔ ေကာင္းတာမုိ႔ ခုပဲ လုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…
အာလူး ကတ္သလစ္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • အာလူး – ၅လံုး
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု၁ပံု

  • ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္ (အလွဆငန္ရန္၊ ပါးပါးအေစာင္းလွီးပါ)
  • ဟင္းရြက္ဆီ
အစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၀က္သား (သုိ႔) ဆိတ္သား – ၂၅၀ ဂရမ္ (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
  • ဇီယာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နံနံေစ႔မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄
  • ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္မွုန္႔) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဟင္းရြက္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
အစာသြပ္ ခ်က္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ၁မိနစ္ခန္႔ ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ နံနံေစ႔မွုန္႔၊ ဇီယာ၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ထည္႔ျပီ ေနာက္ထပ္ မိနစ္၀က္ခန္႔ ေရာေမႊေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၀က္သားထည္႔၊ ဆား တုိ႔ျပီ ၀က္သားက်က္သည္အထိ ေရ(ခြက္၀က္) ထည္႔ျပီ တည္ထားပါ။
၄။ ၀က္သားက်က္ျပီ ေရခန္းဆီျပန္လာလွ်င္ နံနံပင္၊ မဆလာအုပ္ျပီ ခြက္တစ္ခုထဲ ထည္႔ထားေပးပါ။

အာလူးကတ္သလစ္ ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး အုိးတစ္ခုထဲ ေရမ်ားမ်ား ထည္႔ျပီ ဆားအနည္းငယ္၊ အာလူးကို ၁၅မိနစ္မွ မိနစ္၂၀ထိ နူအိ ေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ အာလူးကို အေအးခံကာ အခြံခြာျပီ လက္ျဖင္႔ အာလူးမ်ားကို ေျခေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ေဇာက္ပန္းကန္ထဲတြင္ (အာလူး၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔) တုိ႔ကို သမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။

၄။ ခု အာလူးကတ္သလစ္ စလုပ္ပါေတာ႔မည္။ အာလူးမ်ားကို ၁လက္မခြဲအရြယ္ ၀ုိင္းေလးမ်ား လက္နွစ္ဖက္ျဖင္႔ ျပဳလုပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီေနာက္ အာလူး အလယ္ကို ခ်ဳိင္႔ျပီ ၀က္သား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) အစာသြပ္ေပးျပီ အ၀ုိင္းျပားေလးမ်ား ျပန္လုပ္ေပးပါ။



၆။ ျပီေနာက္ အာလူး၀ုိင္းမ်ားကို ဂ်ဳံဳမွုန္႔ (သို႔) တန္ပူရာမွုန္႔ မ်ား ကပ္ေပးပါ။

ရ။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ျပီ အာလူးကတ္သလစ္မ်ားကို ေရႊညဳိေရာင္သန္းသည္အထိ တဖက္ကို ၂မိနစ္နွုန္းျဖင္႔ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။

၈။ ဇကာျဖင္႔ အာလူးကတ္သလစ္ေၾကာ္မ်ားကို ဆယ္ျပီ ပန္းကန္ထဲ ထည္႔ေပးျပီ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဆလတ္ရြက္ ျဖင္႔ အလွဆင္ေပးပါ။
၉။ အရသာေကာင္းမြန္တဲ႔ ၀က္သား၊ အာလူး ကတ္သလစ္ေၾကာ္ကို ထမင္းပူပူေလးျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…

No comments:

Post a Comment

ထိုဟာေလးလိုခ်င္ရင္လာခဲ့ပါ