http://www.fos.su.se/~arnold/travel/asia2001/myanmar_flag.gif' rel='shortcut icon'/> Hlaing Bwer Aung: ကိုရီးယား ဖက္ထုပ္(မန္ထုိ)

Monday, July 21, 2014

ကိုရီးယား ဖက္ထုပ္(မန္ထုိ)



အရသာေကာင္းမြန္ျပီ လုပ္ရလည္း လြယ္တဲ႔ ကိုရီးယား မန္ထုိေလးပါ။ မန္ထုိကို အမဲသား(သို႔) ၀က္သား၊ ဟင္းရြက္တို႔ျဖင္႔ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ တုိ႔ဟူး၊ မွုိ၊ ဟင္းရြက္ အရသာေတြေၾကာင္႔ မန္ထိုဟာ ရုိးရုိးဖက္ထုပ္အရသာနဲ႔ မတူတဲ႔ ထူးျခားတဲ႔ အရသာသစ္ကုိ ရရွိမွာပါ။ မန္ထုိကို ေၾကာ္ထားလွ်င္ gunmandu လို႔ေခၚျပီ ေပါင္းထားတဲ႔ မန္ထုိကိုေတာ႔ jjinmandu လိုု႔ေခၚပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္စြတ္ျပဳတ္မွာလည္း မန္ထုိကို အသံုးျပဳနုိင္ပါေသးတယ္။ မန္ထုိကို အေရအတြက္မ်ားမ်ား ျပဳလုပ္နုိင္ျပီ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ သိမ္း၍ အခ်ိန္မေရြး ျပန္လုပ္စားနုိင္ပါသည္။ မန္ထုိလုပ္ပံုအဆင္႔ဆင္႔ကိုပါ တင္ျပေပးထားတာမုိ႔ အားလံုး ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကမွာပါ။ လုပ္နည္းေလး ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား [Ingredients]
  • ဖက္ထုပ္ရြက္ [wandon sheet]       ♦ ၄၀ရြက္ (အ၀ုိင္း)
    • မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဖက္ထုပ္ရြက္အ၀ုိင္းမရွိပါက ေလးေထာက္ဖက္ရြက္ကို အ၀ုိင္းပံု လွီးျဖတ္လိုက္ပါ။
    • ၀က္သား [pork]                         ♦ ၂၀က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
      • မွတ္ခ်က္ ။ ။ အမဲသားစားသူမ်ား နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားေသာ အမဲသား ၂ခ်ဳိး နွင္႔ ၀က္သား ၁ခ်ဳိး ေရာလွ်င္လည္း ရသည္။
      • မွုိေျခာက္ [wild mushroom]          ♦ ၅ခု (ေရေႏြးျဖင္႔ ျပဳတ္ေပးျပီ နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)

  • ၾကက္သြန္ျမိတ္ [spring onion]       ♦ ၂စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
  • တုိ႔ဟူး [tofu]                              ♦ ၁ဗူး (၃၀၀ဂရမ္)
  • ၾကက္သြန္နီ [onion]                    ♦ တ၀က္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic]                   ♦ ၃မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
  • ဆား [salt]
  • သၾကား [sugar]
  • ႏွမ္းဆီ [sesame oil]
မန္ထို အစာသြပ္ရန္ ျပင္ဆင္နည္း [Mandoo Preparation Recipes]
၁။ အရင္ဆံုး နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ နွမ္းဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ လက္ျဖင္႔ ေရာနုယ္လုိက္ပါ။ နုယ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခုေပၚ ထည္႔ထားပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ျဖင္႔ ေရာေမႊျပီ ၀က္သားထည္႔ထားေသာ ေဘးတြင္ ပံုထားလုိက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ျပဳတ္ထားေသာ မွုိမ်ားကို အရည္ညွစ္ျပီ နွုတ္နွုတ္စဥ္းေပးျပီ ပဲငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ သၾကား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ နွမ္းဆီ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း) တုိ႔ျဖင္႔ ေရာနုယ္ထား၍ ပန္းကန္ျပားထဲ ထည္႔ေပးပါ။
၄။ တို႔ဟူးကို ေရစစ္ျပီ နွုတ္နွုတ္စဥ္းလုိက္ပါ။ ေရမရွိေတာ႔မွ ဆားအနည္းငယ္၊ နွမ္းဆီအနည္းငယ္ျဖင္႔ ေရာနုယ္ကာ ပန္းကန္ျပားထဲသို႔ ထည္႔ထားလိုက္ပါ။
၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ပန္းကန္ျပားထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားထည္႔ျပီ ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုးကို သမေအာင္ လက္ျဖင္႔ ေရာနုယ္လိုက္ပါ။


၆။ အစာသြပ္ရန္ ျပင္ဆင္ျပီလွ်င္ မန္ထို စလုပ္ပါေတာ႔မည္။

မန္ထုိ လုပ္နည္း [Mandoo Recipes]
၁။ မန္ထုိဖက္ရြက္ တစ္ရြက္ကို ယူ၍ နုယ္ထားေသာ အစာ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ကို အလယ္တြင္ ထည္႔လုိက္ပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ဖက္ရြက္ ေဘးနွုတ္ခမ္းသားမ်ားကို ေရအနည္းငယ္စီ စြတ္လိုက္ပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ ဖက္ရြက္ကို တ၀က္ ေခါက္လုိက္ျပီ ပံုတြပါသည္႔အတုိင္း ပံုေဖာ္သြားပါ။



၄။ ထုိ႔နည္းအတုိင္း က်န္ဖက္ထုပ္မ်ားကို ထုပ္သြားေပးပါ။ ထုပ္ျပီလွ်င္ မန္ထုိတ၀က္ကို ပလတ္စတစ္အၾကည္ အုပ္ျပီ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည္႔သိမ္းေပးထားပါ။ က်န္တ၀က္ကို ေၾကာ္ပါမည္။
  • မွတ္ခ်က္။ ။ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ သိမ္းထားတဲ႔ မန္ထုိမ်ားကို မေၾကာ္မွီ ၁နာရီခန္႔ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ျပန္ထားေပးထားပါ။

၅။ ဒယ္ထဲသုိ႔ ဟင္းရြက္ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း) ခန္႔ထည္႔ျပီ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ တဖက္ကို ၁မိနစ္နွုန္းျဖင္႔ အဖံုးအုပ္၍ ၂မိနစ္ မွ ၃မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။
၆။ ဖက္ထုပ္မ်ား အညိွေရာင္သန္းလာလွ်င္ ေရ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ခန္႔ ထည္႔ျပီ အဖံုးျပန္အုပ္ျပီမွ ခ်ေပးပါ။

ရ။ မန္ထုိမ်ား ရျပီဆုိလွ်င္ ပန္းကန္ျပားထဲသုိ႔ ေျပာင္းထည္႔၍ ကင္ခ်ီ(သို႔) ေဆာ႔ျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
Tips: ေဆာ႔လုပ္နည္းမွာ ဗီနီကာ နွင္႔ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ကို ဆတူေရာေမႊလိုက္ပါ။

No comments:

Post a Comment

ထိုဟာေလးလိုခ်င္ရင္လာခဲ့ပါ